DN gratulerar: Sophie Tolstoy Regen Publicerad 2017-03-28 Ida Yttergren, DN

När Sophie Tolstoy Regen sökte sina rötter fann hon en guldgruva. Med sin enmansföreställning turnerar hon för sjätte året i rad, men det krävdes mod för att förverkliga drömmen.  

Väggarna pryds av meterlånga bokhyllor i lägenheten i centrala Stockholm. Ett piano, en gitarr och ett notställ är naturliga inslag i inredningen. Sophie Tolstoy Regen slår sig ned på en bänk i vardagsrummets burspråk och häller upp starkt kaffe i de ljusblå kopparna.

– Jag har alltid hållit på med scenkonst och musik. Kulturintresset ligger nog i släkten, säger hon. Sophie Tolstoy Regens farfars farfar var den ryska författaren Lev Tolstoj, som räknas som ett av de största litterära genierna genom tiderna och det finns både konstnärer och skådespelare i släkten.

Under barndomen i sommarstugeområdet på Lidingö, där Sophie Tolstoy Regen växte upp, lekte hon helst i skogen. Ännu i dag är naturen platsen hon vänder sig till för inspiration och återhämtning. – Skogen öppnar för vindlingar och fantasi. Där kan jag tänka efter ordentligt.

Som ung var Sophie Tolstoy Regen blyg och hon drog sig gärna undan. Tryggheten fanns vid pianot. – Jag kunde sitta länge för att hitta rätt anslag och känsla. De stunderna ger mig fortfarande energi – när jag känner mig uppfylld av något.

Den totala närvaron är något jag ofta strävar efter.

Efter musiklinjen på Södra latins gymnasium gick studierna vidare på Teaterhögskolan i Göteborg. Här träffade hon mannen som kom att bli hennes make, Folke Regen. Inledningsvis ägnade Sophie Tolstoy Regen sin karriär främst åt skådespeleri i olika teaterföreställningar och filmer. Den bredare publiken kan känna igen henne från roller i bland annat Beck-filmerna, ”Nya tider” och ”Anna Holt – polis”.

Tidigt började hon också regissera egna föreställningar. Tiden omkring inspelningarna av ”Beck – hämndens pris” minns hon som en tung period privat. Hon och hennes make var frilansande skådespelare då deras andra barn drabbades av plötslig spädbarnsdöd. – Efter min sons död blev jag väldigt tacksam och ödmjuk inför livet. Det blir så tydligt vad som verkligen betyder något – de nära relationerna och familjen. Händelsen gjorde att Sophie Tolstoy Regen omvärderade sina prioriteringar.

Hon utbildade sig till logonom och har nu i 15 år tränat grupper och enskilda personer i att känna sig säkrare i att framträda med hjälp av röstträning, kroppsmedvetenhet och retorik. Under tio år var hon anställd vid ett ledarskapsutbildningsföretag.

I dag arbetar hon i egen regi som kommunikationscoach bland annat på SVT och med politiker. Men hon ägnar sig också åt sin stora passion – teatern.

Under den svåra perioden efter sonens bortgång började hon läsa sin farfars farmor Sofia Tolstojs dagboksanteckningar. Sonja, som hon kallades av familjen, förlorade flera barn och skrev innerligt om hur musiken hjälpte henne ur sorgeperioderna. Sophie Tolstoy Regen insåg att där fanns en berättelse värd att uppmärksamma.

– Dagböckerna var så öppenhjärtliga och jag tänkte att det här måste visas på scenen. Föreställningen ”Min ryska passionerade farfars farmor” sattes upp och hade premiär år 2011 på gården där Lev och Sonja bott. Den är i dag ett välkänt museum. Berättelsen handlar om Sonja Tolstojs liv i skuggan av sin make i Ryssland omkring år 1900. Sonja renskrev alla författarens böcker och var dessutom fotograf, novellist och musiker.

I föreställningen gestaltar Sophie Tolstoy Regen ensam Sonja, Lev och några av barnen. – Jag ville både skriva och spela själv. Till en början funderade jag över om ämnet var för smalt men upptäckte snart att det var just det djupt personliga som blev allmängiltigt. Sedan dess har föreställningen spelats på Klara soppteater, Göteborgs stadsteater, ett flertal länsteatrar och på en Riksteaterturné.

För drygt ett år sedan tog Sophie Tolstoy Regen steget och sa upp sig från sin anställning för att helhjärtat satsa på egna projekt. Parallellt med arbetet som kommunikationscoach turnerar hon med ”Min ryska passionerade farfars farmor” och planerar ytterligare två teaterprojekt, där hon både regisserar och agerar.

– Jag vill fortsätta med det här tills jag blir gammal. Jag gillar att vara i olika världar. Det ger mig energi och inspiration.

Sophie Tolstoy Regen Gratuleras till: Fyller 50 år den 25 mars 2017. Familj: Maken Folke, som driver ett eget assistansbolag, barnen Lou, 19 år och Frank, 15 år, samt hunden Lorca. Bor: Stockholms innerstad. Gör: Logonom, skådespelare, kommunikationscoach, regissör. Ordspråk: ”Att våga är att förlora fotfästet för en liten stund, att inte våga är att förlora sig själv”, av Søren Kierkegaard. Om att fylla 50: ”Jag har aldrig haft så bra självförtroende och så många projekt som jag vill förverkliga.” Firar: ”Ja, det tänker jag göra!” Vad är en logonom? En röst- och talpedagog som arbetar med friskvården hos rösten och med rösten och talet ur estetisk synvinkel.

Previous Post Next Post